Op deze pagina vindt u een overzicht van de diensten die ik u kan aanbieden.
Bemiddeling bij familiale conflicten
Bij een scheiding dienen er veel zaken geregeld te worden, denk maar aan de verdeling van de bezittingen (en eventuele schulden), de gelden op de bank- en spaarrekeningen, en indien er kinderen zijn, dienen er goede afspraken gemaakt te worden met betrekking tot de kinderen.
Als erkende bemiddelaar zal ik op een neutrale en onafhankelijke wijze de partners die uiteengaan, helpen en ondersteunen bij het maken van werkbare afspraken waar jullie beiden achter staat.
Enerzijds zal ik als bemiddelaar ervoor zorgen dat de communicatie tussen beiden wordt hersteld, anderzijds bewaakt ik het evenwicht tussen de belangen van beiden. Mijn juridische expertise zorgt er ook voor dat de afspraken niet meer moeten nagelezen worden door advocaten en de kwalitatieve toetsing van de rechtbank doorstaan.
Sinds de wijziging van de wet waardoor een scheiding met de bijstand van een erkend bemiddelaar mogelijk werd gemaakt, hebben talrijke koppels die wilden scheiden, de weg naar mij erkend bemiddelaar gevonden. Bij een eenvoudige vergelijking kunnen mensen vaststellen dat de scheiding met de bijstand van een erkend bemiddelaar sneller en goedkoper is en dienen zij zelf niet meer naar de rechtbank te gaan. De scheidingsprocedure kan dus volledig schriftelijk verlopen.
De enige voorwaarde voor een bemiddeling is dat de partners bereid zijn om te praten en mee te werken aan de bemiddeling. Ik ben als bemiddelaar professioneel opgeleid om dergelijke bemiddelingsgesprekken te ondersteunen om te komen tot kwalitatief goede afspraken die dan worden vastgelegd in een regelingsakte en/of ouderschapsovereenkomst.
Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet vrijblijvend met mij contact op te nemen.
Burgerlijke en handelsgeschillen / Ondernemingsrecht
Deze bemiddelingen hebben voornamelijk betrekking op het burgerlijk recht, het vennootschapsrecht, het handels- en economisch recht en de intellectuele rechten.
Het merendeel van de geschillen betreffen het niet nakomen van verbintenissen of contractuele bepalingen tussen partijen. Veelal gaat het over de kwaliteit van leveringen of uitvoering van werken en diensten waarbij facturen niet betaald worden.
In het kader van het vennootschapsrecht is een bemiddeling tussen vennoten of aandeelhouders onderling dan wel met het bestuur van de vennootschap noodzakelijk. In talrijke gevallen gebeurt dit in de nasleep van een erfenis of een familiaal geschil.
In veel gevallen is het mogelijk deze aangelegenheden met een bemiddeling te regelen zonder deze voor een rechtbank te brengen.
Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet vrijblijvend met mij contact op te nemen.
Geschillen met de overheid / Belastingsgeschillen
Meer en meer nemen de rechtszaken tegen de overheid toe en wordt deze laatste regelmatig in het ongelijk gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld over het niet respecteren van gunningsprocedures, het niet respecteren van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, het stilzitten van de overheid, enz. Soms worden beslissingen te snel genomen zonder de betrokken burgers te horen of stil te staan bij de schade of het leed dat wordt veroorzaakt. De bestuurlijke overheden beseffen deze problematiek en zijn meer bereid om in een dialoog te treden en deel te nemen aan bemiddelingsgesprekken.
Overeenkomstig artikel 1724 van het Gerechtelijk Wetboek kan elk al dan niet grensoverschrijdend geschil van vermogensrechtelijke aard, met inbegrip van een geschil waar een publiekrechtelijke rechtspersoon is bij betrokken, kan het voorwerp van een bemiddeling uitmaken.
Ondertussen werden er initiatieven genomen zoals de bemiddeling in het kader van de GAS-regelgeving, de oprichting van een fiscale bemiddelingsdienst en de mogelijkheid om beroep te doen op een bemiddelaar voor de geschillen die aanhangig gemaakt zijn bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Eveneens kan de overheid ook op vrijwillige basis deelnemen aan een bemiddeling. De bemiddeling in bestuurszaken is dan ook in opmars om de burger en de overheid in dialoog te laten treden. Deze dialoog laat een beter begrip van beide partijen toe en indien er sprake is van discretionaire bevoegdheden van de overheid, kan deze eventueel zijn beslissing herzien.
Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet vrijblijvend met mij contact op te nemen.
“Wanneer mensen een geschil willen oplossen, dienen zij dit samen te doen en niet overlaten aan iemand anders. Een bemiddelaar kan hierbij menselijke en professionele ondersteuning aanbieden.
Wanneer mensen een geschil uit handen geven, m.a.w. in handen van advocaten en een rechter, zal dit meestal leiden tot een duur juridisch gevecht met een oordeel/veroordeling van één van de partijen. De oplossing is misschien juridisch correct (in overeenstemming met het "recht") maar zal niet noodzakelijk de oorzaken van het onderling geschil aanpakken. ”
[Patrick Pasmans]